Home Актуелно

Актуелно

(Интервју) Јасмина Лукановска: Социјалниот ментор може да ги смени животите на лицата со попречености

Со моето повеќедецениско искуство имам испратено многу ученици како полуматуранти, но, не сум слушнала дека некој од нив се вработил. За жал, повеќето од...

„Лице в лице со различностите“ во Охрид и Струга

„Лице в лице со различностите“ е насловен новиот проект во реализација на Асоцијацијата за истражување, комуникации и развој „Паблик“, поточно активност на Платформата за...

Повик за Координатор/ка за финансии и администрација

Повик заКоординатор/ка за финансии и администрацијахонорарен ангажман (за период од една година, со можност за продолжување)Здружението на граѓани за истражување, комуникации и развој „Паблик“...

Социјалните ментори – мост помеѓу замислата за промена и вистинската промена

Дванаесет социјални ментори - ментори за работна интеграција, од денес ќе ги менуваат животите на тешко вработливите лица. Денес и официјално им беа врачени...

Македонија ја добива првата група сертифицирани социјални ментори

Асоцијацијата за истражување, комуникации и развој „Паблик“, во петок, 25 март, во хотелот „Солун“, во 15 часот, организира настан на кој официјално ќе бидат...

Инклузијата на работно место е клучен чекор во остварувањето еднаквост

Европски Aкционен план за социјална економија, информирање, консултирање и учество на работниците во социјалните претпријатија, откупување на компаниите од страна на работниците и промовирање...

Социјалното менторство – партнер во создавањето инклузивни работни места

Анета РистескаСоздавањето услови за инклузивни работни места ќе може да го амортизира недостатокот од работна сила, особено на нискоквалификувани позиции, а во исто време...

Социјалната менторка од Косово, Лулу – вила со волшебно стапче

Повеќето работодавци се свесни за важноста на инклузијата и законот кој обезбедува вработување на лицата со попреченост, но, стравуваат колку ќе можат успешно да...

Неопходно е да направиме многуаголник на поддршка на жените жртви на семејно насилство!

Невработеноста и економското насилство, но и недостатокот на активни мерки за помош од соодветните државни институции кои се во  директен контакт со жените кои...

Заклучени заедно

Жените кои преживеале економско насилство – потешко влегуваат на пазарот на труд. Економското насилство е застрашувачко и најчесто доведува до изолација на жените, до...

Инклузивните работни места – императив за одговорните бизниси!

Асоцијацијата за истражување, комуникации и развој, „Паблик“, изминатиов период, одржа две сесии со фокус на придобивките од социјалното менторство, со тимовите на партнерските организации,...

Правилата за упатување работници во странство – фокус на завршната конференција на проектот Pow...

Завршна конференција во рамки на проектот „Премостување на јазот помеѓу законодавството и практиката при упатување на работниците во странство“, чиј партнер во реализација е...

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress