Актуелно

05.12.2019

Доброто управување – еден од заедничките предизвици на социјалните претпријатија во пограничниот регион на Маакедонија и Албанија

„Можат ли социјалните претпријатија од прекуграничниот регион на Северна Македонија и на Албанија да одговорат на предизвикот на работна интеграција на ранливи лица и на невработеноста?“, е еден о ...
29.11.2019

Стратегии, едукација и инвестиција – клучни за развојот на социјалното претприемништво во Полошкиот и Пелагонскиoт регион

„Социјалните претпријатија – потенцијал за развој на прекуграничните региони“ е една од најновите публикации на Асоцијацијата за истражување, комуникации и развој, која претставува резиме на јавните ...
20.11.2019

Стартува со работа „Еснаф“ – бренд за традиција, инклузија, заедништво и одржливост

Социјалното претпријатие ESNAF \ ЕСНАФ, член на Мрежата на социјални претпријатија, www.sen.mk, направи чекор напред во својот развој. Првата онлајн продавница за рачни изработки, сега стартува ...
14.11.2019

Социјалната економија е важен двигател на светската економија

Кон каде се движи светската економија, и кои се придобивките од развојот на социјалната економија?, беа главните прашања на настанот „Социјалната економија – нов тренд во развојот на светска ...
09.11.2019

Паблик во Берлин – дел од Глобалниот самит за социјални бизниси

На средбата во Берлин, каде се собрани бројни претприемачи и претставници на бизнис секторот, наши учесници се извршната директорка на „Паблик“ и главна и одговорна уредничка на „Лице в лице“, Климент ...
08.11.2019

Социјалната економија – главен фокус на конференција во Битола

Во рамки на настанот ќе се се одржи и мини Саем на социјални претпријатија од Македонија и Албанија, кои ќе имаат можност да ги претстават своите услуги и производи пред присутните гости и учесници. ...
29.10.2019

Во Битола: Поттикнување на соработката помеѓу социјалниот сектор и традиционалните бизниси

  Денес во Битола се одржува вториот дел од работилниците за поттикнување на соработката помеѓу социјалниот сектор и традиционалниот бизнис, како дел од напорите на проектот „Социјални пр ...
17.10.2019

Губиме значаен потенцијал од неискористена работна сила

„Секогаш треба да бараме опции кои што го активираат пасивното население, кое што не е пасивно по природа, туку системот го пасивизирал. Ова значи дека ние и свесно одлучуваме да губиме потенцијал од ...
15.10.2019

Во Битола: Поврзување на компании од традиционалниот сектор со социјалните бизниси

По трите работилници наменети за домашни компании, кои на почетокот на октомври се одржаа во Прилеп, Битола и Струга, на 29-ти октомври во хотел Епинал, во Битола, ќе се одржи полудневен бизнис настан ...
02.10.2019

Работилници за компании со цел – подобрување на соработката на традиционалниот бизнис сектор и социјалните претпријатија

Во рамките на проектот SE-Bridge финансиран од ЕУ преку програмата за прекугранична соработка помеѓу Албанија и Северна Македонија, од денес (02.10.2019) па до петок (04.10.2019) во Пелагонискиот ...
17.09.2019

Подобра соработка со бизнисите, општините и државата – клуч за поуспешни социјални претпријатија во пограничниот регион на Македонија и Албанија

Недостиг од инвестиции, непрепознавање во општеството, незаинтересираност на државата и отсуство на бенефиции за работа, недоволно развиени бизнис-капацитети и неразвиен екосистем. Ова се само дел ...
14.08.2019

In4BTE – за успешен трансфер на бизнисите во рацете на вработените

Проектот In4BTE (Информации, консултации и права на учество, како фактор за успех во трансферот на бизнисите кон вработените во мали и средни претпријатија) цели да ги детектира и да ги анализира реал ...

Наши партнери